Hårtab hos kvinder – Komplet guide til kvindeligt hårtab

Kvindeligt hårtab – Symptomer, årsager og behandling

Hårtab hos kvinder er et stort problem i Danmark. Dette kan lede til en enorm stressfaktor i hverdagen, hvorfor det er vigtigt at opdage og behandle problemet i tide, således hårtabet kan stoppes. Her er lidt fakta omkring hårtab hos kvinder i Danmark:kvindeligt hårtab

 • 40% af kvinder over 40 år har synligt hårtab eller tyndt hår.
 • Gennemsnitsalderen for kvinder med begyndende tyndt hår er 30 år.
 • 70% af alle kvinder taber hår grundet stress
 • 40% af alle kvinder oplever kvindeligt hårtab som resultat af overgangsalderen
 • 90% af al hårtab hos kvinder kan behandles med medicin og produkter mod hårtab.

Med ovenstående i mente fortsætter vi denne artikel om kvindeligt hårtab, herunder årsagerne til hårtabet og hvilke behandlinger der er mod kvindeligt hårtab. Læs også vores komplette guide til behandling af hårtab.

Hvorfor oplever kvinder hårtab?

Når man tænker på hårvækst, er det bedst at sammenligne det med din have. Dit hårs sundhed afhænger – ligesom din haves – hvad der sker ”under jorden”, altså i hovedbunden. Vejen til sundt, stærkt og fyldigt hår kommer altså indefra, igennem hvad du spiser og måden du lever på. Dette betyder heldigvis også, at der er meget at gøre, hvis du som kvinde oplever hårtab.

Selvom hårtab ofte forbindes med mænd, så er hårtab hos kvinder ligeså prominent. Fakta er, at stort set lige mange kvinder oplever tyndt hår eller hårtab, som mænd. De fleste kvinder begynder at opleve hårtab i 50-60 års alderen, men for nogle kan det opstå allerede i 20 års alderen.

Årsager til hårtab hos kvinder

Kvindeligt hårtab forekommer af mange årsager – både fysiske og psykiske. Normalt hår vokser i 3 faser; den anagene, catagene og telogene fase. Omkring 90% af dine hårfollikler befinder sig normalt i den anagene fase, hvilket er vækstfasen. Den catagene fase er en ”middelvej” mellem vækstfasen og stilstand, og er altså ikke rigtigt nogen af delene. Den telogene fase derimod er stilstanden, hvor håret ”slapper af”, hvilket ofte efterfølges af tab af håret hvorved den anagene fase starter på ny.

hårets vækstfase

Den primære grund til hårtab hos kvinder er at hårsækken sidder fast i den telogene fase, og ikke kan gå i den anagene fase. Dette kan skyldes mange ting, både udefrakommende og indefra kommende faktorer. I denne artikel vil vi gennemgå de hyppigste årsager til kvindeligt hårtab, og hvordan det behandles.

Hårtab grundet vitaminmangel

En af de hyppigste årsager for hårtab hos kvinder er vitaminmangel. Mange kvinder er i dag i stort vitaminunderskud, hvorfor håret ikke får de nødvendige næringsstoffer for at vokse. Heldigvis er hårtab grundet vitaminunderskud et af de nemmeste former for hårtab at behandle, da det ikke betyder at der er noget fundamentalt galt med dine hårsække. Vigtige vitaminer for hårets sundhed er blandt andet:

 • Biotin (B-vitamin)
 • Zink
 • D Vitamin
 • Jern
 • A vitamin

Heldigvis kan alle disse vitaminer opnås igennem en sund livstil med varieret kost og masser af udendørsaktivitet. Dog kan det være nødvendigt at supplere med vitamintilskud, og der findes også masser af vitamintilskud designet specielt til at hjælpe med øget hårvækst. Vi har anmeldt det anerkendte middel mod hårtab hos kvinder, TRX2, hvilket du kan læse her.

LÆS MERE OM TRX2 HER

Stressrelateret tab af håret

Det er ingen overraskelse at stress er dårligt for kroppen. Ikke blot psykisk, men ligeledes fysisk. Når kroppen er under stress udskilles flere hormoner, som svækker blandt andet hårvæksten. Ydermere kan stress og stressrelaterede følgesygedomme minemere hårsækkenes evne til at genstarte den anagene fase, hvilket fører til stilstand og muligt hårtab hos kvinder.

Den bedste behandling mod kvindeligt hårtab grundet stress er ganske simpelt at slippe af med stressen, men det er jo nemmere sagt end gjort. Der findes ingen direkte behandling af stressrelateret hårtab hos kvinder, men du kan dog hjælpe hårets sundhed på vej i den rigtige retning ved at indtage rigeligt af vitaminer igennem enten sund og varieret kost eller vitamintilskud – og ligeledes sørge for at motionere, hvilket naturligt vil nedbringe dit stressniveau.

De fleste som rammes af kvindeligt hårtab grundet stress vil opleve at håret genstarter sin normale vækstfase efter lindring af stressniveauet. For nogen kan hårtabet dog være så markant, at en behandling er nødsaget. Læs mere om dette i behandling af hårtab hos kvinder sektionen.

Hårtab hos kvinder grundet hormonelle forandringer og graviditet

hårtab hos kvinder efter fødselDer findes mange eksempler på hårtab hos kvinder grundet hormonel ubalance. Det vigtigste kvindelige hormon, østrogen, giver os kvinder mange goder: det stabiliserer vores humør, får os til at føle os energiske og giver os en sund sexlyst. Dog kan for meget østrogen være grundlaget for hårtab, hvilket specielt rammer kvinder under graviditet og efter fødslen.

Vi har skrevet en guide til behandling af kvindeligt hårtab efter fødslen, som du bør følge, hvis du oplever kvindeligt hårtab grundet hormonelle forandringer. Dog er der her 3 hurtige tips til at balancere dine hormoner og derved genstarte hårets naturlige vækst:

 • Spis varieret og sundt: Forsøg at undgå forarbejdet mad, og indtag generelt mere fiber.
 • Indtag vitamintilskud såsom TRX2 for at give håret de nødvendige næringsstoffer
 • Få testet bl.a. dit fastede glykoseniveau, dit jernniveau og dit blodtal.

Overgangsalderen og hårtab

Hårtab hos kvinder grundet overgangsalderen er en meget naturlig ting, og rammer et stort antal kvinder verden over. I mange år var forskere usikre på om hårtabet skyldes ældning eller de faktiske hormonelle forskelle der forekommer i overgangsalderen. Nyere research har dog bevist at hormonforandringerne har stor betydning for kvindeligt hårtab i overgangsalderen. Dette er der primært 2 grunde til: Østrogen og Progesteron.

I overgangsalderen falder kroppens naturlige produktion af østrogen og progesteron, hvilket er to hormoner som normalvis hjælper håret til at gro hurtigere og vedligeholde en sund tykkelse. Når disse hormonniveauer falder, vokser håret langsommere og tyndere.

Er du i overgangsalderen er der heldigvis hjælp at hente. Din praktiserende læge kan teste dig for at se dine østrogenniveauer, og herefter udstede enten kunstigt østrogen eller viderestille dig til en diætist, som herefter kan anbefale en kostplan. Derudover kan du tage progesteron supplementer, som er 100% lovlige og godkendte i Danmark. Supplementet kommer oftest i form af cremer, som øger din naturlige produktion af progesteron. Fordelene er mange – ikke blot behandling af hårtab hos kvinder, men ligeledes mere stabil vægt, bedre velvære og reducering af nattesved og hedeture. Du kan læse mere om Proferia Progesteron Creme på linket herunder:

LÆS MERE OM PROFERIA PROGESTERON HER

Hårtab hos unge kvinder

Kvindeligt hårtab er – desværre – ikke kun for ældre kvinder og kvinder i overgangsalderen. Det rammer også unge kvinder. Heldigvis for unge kvinder er der en del man kan gøre, og da hårtabet normalvis ikke er i større omfang i en tidlig alder, bør man håndtere problemet så hurtigt som muligt.

Kvindeligt hårtab hos unge forekommer af flere forskellige grunde, herunder:

 • Brug af P-piller eller anden prævention
 • Overforbrug af hårstylings produkter
 • Hestehale

Først og fremmest kan P-piller eller anden hormonel prævention forårsage hormonel ubalance hos unge kvinder, hvilket kan forårsage tab af håret og tyndt hår. Her er anbefalingen den samme som ovenstående. Overforbrug af stylingprodukter, herunder voks, hårspray, geléer og lignende er ligeledes en stor synder for hårtab hos kvinder. Håret har generelt ikke godt af at blive klistret ind i produkter hver eneste dag, så gør dig selv og dit hår en tjeneste – skær ned på forbruget af hårprodukter.

Slutteligt kan det at sætte sit hår i en hestehale give store problemer med kvindeligt hårtab. En hvilken somhelst hårstil, som lægger præs på hårfolliklen og gør, at hårsækken ikke kan ånde, kan forårsage kvindeligt hårtab. Vær derfor varsom, og sæt helst håret op løst – eller lad det hænge frit. Det er sundere for dit hår, og mon ikke du ser skøn ud alligevel.

Behandling af hårtab hos kvinder

Behandling af kvindeligt hårtab følger nogenlunde samme retningslinjer som behandlingen for mænd – dog med få undtagelser.

De fleste lægemidler virker både for mænd og kvinder, dog med undtagelse af det receptpligtige lægemiddel Propecia, samt visse produkter, som indeholder alkohol.

Generelt anbefaler vi en behandling med enten vitamintilskud eller minoxidil behandling. Minoxidil er et stof som hjælper hårsækkene udefra ved at tilføre næringsstoffer og vitaminer direkte ned i hårsækkene. Ulempen ved mange minoxidil behandlinger er dog, at de fleste indeholder alkohol. Dette er specielt skidt såfremt du ammer eller er gravid. Er du ikke gravid, anbefales dog stadig en minoxidilbehandling med lav mængde alkohol.

Alternativt til Minoxidil findes vitamintilskud, som har vist sig at være meget effektive og en sikker løsning for mange kvinder. Fordelen ved vitamintilskud er, at de er lette at inkorporere i sin hverdag, og samtidig giver immunforsvaret et boost. Det er dog ikke nok med en multivitamin fra Matas, da de sjældent indeholder næringsstoffer såsom Biotin, Zink og Jern.  Vi anbefaler på det højeste vitamintilskuddet TRX2, som er udviklet af forskere på Oxford University. Du kan læse mere om pillerne mod hårtab på linket herunder:

LÆS MERE OM TRX2 HER